PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Nužno je prvo razjasniti da prema Zakonu o HRT-u, HRT pristojba nije pretplata za TV i radio prijamnik, niti je pretplata ili plaćanje za gledanje (slušanje) programa HRT.  Mnogi potrošači prestanak plaćanja HRT pristojbu poistovjećuju s pečaćenjem TV prijamnika.

Zbog takve neinformiranosti, veliki broj potrošača je zapao u probleme i pridružio se skupini od preko 300.000 ovršenih u Hrvatskoj.

Sredstva mjesečne pristojbe su sredstva državne potpore koja se koriste sukladno pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge

Svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu: prijamnik) na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona, osim ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

Visina mjesečne pristojbe iznosi najviše 1,5% prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj, na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu.

Od mjesečno ukupno prikupljenih sredstava na ime pristojbe HRT je obvezan 3% uplatiti Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, čime se sufinanciraju svi registrirani elektronički mediji u Hrvatskoj.

Nadalje iz dijela ukupnog godišnjeg brutoprihoda HRT izdvaja sredstva u korist Hrvatskog audiovizualnog centra sukladno posebnom zakonu. U dio ukupnog godišnjeg brutoprihoda HRT-a iz kojeg se izdvajaju sredstva u korist Hrvatskog audiovizualnog centra ubrajaju se javni i komercijalni prihodi HRT-a.

U nekim državama Europe se plaćanje takve TV i radio pristojbe veće za priključak električne energije, o čemu se i u Hrvatskoj raspravljalo prilikom donošenja zakona. U malom broju europskih država se ne plaća posebna TV i radio pristojba, ali samo na prvi pogled, jer je ista vezana uz neki dugi državni porez i predstavlja kao i u Hrvatskoj sredstva državne potpore koja se koriste sukladno pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge.

Razvidno je da se radio i TV pristojba se plaća u svim državama, kao svojevrsni porez na elektronički signal, a u Hrvatskoj je postavlja pitanje nije li ZAMP i HRT pristojba zapravo dvostruko oporezivanje istog proizvoda tj. mogućnosti prijama elektroničkog signala.

Iz navedenog je jasno da „pečaćenje televizora“ nije nužno i dokaz da potrošač ne prima radijski i TV signal.  Tako npr. današnji mobiteli imaju daleko veće mogućnosti prijama radio i TV signala od većine radio i TV prijamnika. Danas se de facto ne može kupiti automobil bez radio prijamnika.

Pravilo koje je uvela HRT da pečati TV prijamnik i potpisuje izjava da se kontroloru HRT dozvoljava ulazak u stan u bilo koje doba dana i noći bez najave, da bi se potrošača oslobodilo obveze plaćanja HRT pristojbe je nezakonit, pače i neustavan, jer stan (dom) ne neprikosnoven, a potrošač nije dragovoljno potpisao izjavu da puta kontrolora HRT u stan, nego pod ucjenom za neplaćanje HRT pristojbe.

 

Zaključak:

Naravno da je svaki slučaj specifičan za sebe, ali načelno svi koji imaju stan (dom) moraju plaćati HRT pristojbu jer u stanu sigurno imaju nar jedan radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (kompjuter, laptop, tablet, mobitel …) Potrošači koji nemaju stan, ali su vlasnici automobila također moraju plaćati HRT pristojbu, osim ako dokažu da njihov automobil ne posjeduje prijamnik.

 

Spoznaje i inicijative MICP:

U praksi savjetovanja potrošača, Međimurski info centar potrošača, je zapazio anomalije kod provedbe Zakona o HRT-u.  Naime, nepobitno je da u Hrvatskoj ima sve više staračkih, česti u samačkih-staračkih domaćinstava u kojima su vremešni informacijski ili bolje rečeno elektronički nepismeni potrošači.  Ta kategorija potrošača, ako i posjeduje mobitel, to je iz grupe „senior mobitela) s kojima oni ne znaju poslati ni SMS ili MMS, a da ga koriste za slušanje radio postaje, nema šanse. Ta kategorija posjeduje najčešće stari TV i radio prijamnik, a često samo neko stari radio prijamnik, koji ima je prozor u svijet ili čak žalosnije sav svijet. Tim potrošačima je plaćanje HRT pristojbe veliki izdatak, a da im se i ti prijamnici zapečate, je ravno pokušaju eutanazije.  Stoga MICP smatra i apelira na zakonodavca da se staračka domaćinstva (domaćinstva u kojima nema mlađih ljudi od 70 godina) oslobode plaćanja HRT pristojbe ili da JLS donosu odluke o sufinanciranju HRT pristojbe za tu kategoriju potrošača.

Nekih pomaka po ovoj problematici ima, naime Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije, na temelju prethodne suglasnosti Vijeća za elektroničke medije, donio je odluku kojom određenoj kategoriji umirovljenika umanjuje iznos mjesečne pristojbe na 40 kuna.

Zbog velikog interesa umirovljenika Odluku prenosimo u cijelosti:

Pravo na smanjenu cijenu pretplate imaju umirovljenici koji su obveznici plaćanja mjesečne pristojbe, a primaju mirovinu iz državnog proračuna koja ne prelazi 1500 kuna te koji su na dan donošenja odluke (12. listopada 2015.) bili u HRT-ovoj evidenciji obveznika plaćanja mjesečne pristojbe. Mirovinski cenzus od 1500 kuna ostvaruje 218.216 umirovljenika.

Umirovljenici čija mirovina ne prelazi 1500 kuna na mjesec, a obveznici su plaćanja mjesečne pristojbe na dan donošenja odluke, trebaju dostaviti sljedeće podatke:

1. ime i prezime,
2. OIB,
3. datum rođenja,
4. adresu,
5. PRB (pretplatnički broj – nalazi se na uplatnici za mjesečnu pristojbu pod opis plaćanja) ili poziv na broj primatelja.

Podaci se mogu poslati e-porukom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefaksom na broj 01 634 2234 ili pismeno na adresu: Hrvatska radiotelevizija, RJ Pristojba, Prisavlje 3, 10 000 Zagreb.

Kad HRT od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobije potvrdu tko od umirovljenika koji su se javili ostvaruje pravo na umanjenje pristojbe, umirovljenike će o tome obavijestiti pisanim putem. Svim umirovljenicima čiji su zahtjevi obrađeni i odobreni u tekućem mjesecu HRT će poslati izmijenjene račune s umanjenim iznosima radijske i televizijske pristojbe za sljedeći mjesec. 

Umirovljenici koji ne ostvare pravo na umanjenje mjesečne pristojbe dobit će obavijest o tome.

Hrvatska radiotelevizija
Prisavlje 3
10 000 Zagreb

telefon: 01 634 2634
telefaks: 01 634 2234
e-adresa:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.hrt.hr

Željko Tomašić
voditelj MICP

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)