PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

UPIT

Poštovani,

Imam problem sa tvrtkom WOW d.o.o. iz Varaždina.

Naime, kupio sam mobitel od njih koji je nakon mjesec dana prestao raditi.

Najprije sam mislio da je zablokirao i samo sam mu otvorio kućište ali ništa nisam napravio.

Oni mi odmah odgovaraju da sam izgubio pravo na garanciju jer sam neovlašteno otvarao uređaj.

Imam pismeno od 2 servisa u Zagrebu da uređaj ima neispravnu matičnu ploču. 

Moje pitanje je da li imam ikakvo pravo, kao potrošač, na zaštitu od ovakvih prodavača koji prodaju neispravne uređaje, a onda se izvlače na neke "cake"?

Ako da, kome bih se mogao obratiti?

Unaprijed zahvaljujem,

Potrošač

 

Odgovor Savjetovališta potrošača Međimurske županije

 

Poštovani potrošaču,

Garancija (jamstvo) postoji samo u slučajevima kada je za određeni proizvod izdan jamstveni list, te je nužno proučiti sadržaj jamstvenog lista. Zapečaćeni proizvodi koje se ne smije otvarati su u današnje vrijeme rijetkost, te ako u Vašem jamstvenom listu izrijekom ne piše da ne smijete otvarati uređaj, trgovac se ne može pozvati da ste time izgubili pravo na jamstvo.

Kad ste uočili kvar potrebno je obratiti se onome tko je izdao jamstveni list. Kada je proizvod pod garancijom, kvar možete prijaviti isključivo tijekom trajanja garancije. Trajanje garancije ovisi o onome tko ga izdaje i ne postoji poseban rok unutar trajanja garancije u kojem treba obavijestiti davatelja garancije o kvaru da biste ostvarili pravo na otklanjanje kvara.

Za tehničke proizvode, proizvođač je dužan izdati jamstveni list, koji vjerujem imate, pa Vam predlažem da ga detaljno proučite.

Ne propustite uočiti da imate pravo na naknadu štete koju ste pretrpjeli zbog toga što ste bili lišeni uporabe stvari od trenutka traženja popravka ili zamjene do njihova izvršenja. Vodite računa da usmena obećanja ne predstavljaju dokaze.

U slučaju kvara proizvoda pod garancijom, unutar garantnog roka možete tražiti: Popravak stvari (ako nije moguće popraviti, onda zamjenu stvari) u razumnom vremenskom roku. Ako trgovac ne izvrši u razumnom roku popravak ili zamjenu stvari potrošač ima pravo na raskid ugovora (povrat novaca) ili po svom odabiru sniženje cijene proizvoda.

Trgovac je dužan o svom trošku prenijeti stvar do mjesta gdje će se popraviti. Za vrijeme dostave (transporta) trgovac snosi rizik za propast ili oštećenje stvari.

 

Savjet:

Ako u jamstvenom listu nije izrijekom navedeno da se uređaj ne smije otvarati, trgovac ne može osporiti jamstvo, posebno što je jamstvo izdao proizvođač, a ne trgovac.

Kod predaje reklamacije, tražite od trgovca potvrdu o tome da je zaprimio reklamaciju, dužan je odgovoriti u roku od 15 dana. Ako ne odgovori ili ne uvaži Vaše razloge, prijavite ga sa svim dokazima Gospodarskoj inspekciji u najbližoj poslovnici ili na adresu  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)