PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Krajem prošle godine u Info centar potrošača sa sjedištem u Vukanovcu, koji vodi Društvo potrošača Međimurja učestalo su pristizali upiti potrošača moraju li za novce koje dobiju od povrata ambalaže u trgovačkim centrima SPAR i INTERSPAR kupiti isključivo robu u njihovim trgovinama. 

Potrošačima smo davali informacije da to nije u skladu s propisima koji  definiranju to područje, te da upute prigovore u trgovinama koje to rade. Jasno da potrošači nisu krenuli u sudsku zaštitu svojih potrošačkih prava jer to su ipak predmeti izuzetno male vrijednosti za potrošača, ali su velika sredstva za trgovca koji je time nepoštenom poslovnom praksom stjecao profit na nezakonit način.

Društvo potrošača je uputilo upit i prijavu u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja o korištenju nepoštene poslovne prakse kojim se služe navedeni trgovački centri.  Očitovanje resornog ministarstva je bilo iznenađujuće, naime umjesto rješenja problema oni su nas uputili da se obratimo Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nismo mogli prihvatiti da „neki“ Fond rješava probleme potrošača, osim ako se ne osnuje „Fond za zaštitu potrošača“. Razočarani očitovanjem MINGOR, da oni kao resorno ministarstvo nisu nadležni za rješavanje tog problema s istim smo upoznali javnost i najaviše institucije u Republici Hrvatskoj. Odgovora ni od koga nije bilo.

https://savjetovaliste.info/index.php/10-naslovnica/87-podrzava-li-vlada-rh-trgovce-kod-varanja-potrosaca

Iako smo do tada izražavali sumnju u učinkovitost Državnog inspektorata jer je do sada kontaktirao samo s trgovačkim lobijem, a udruge za zaštitu potrošača su potpuno zanemarene, ipak smo poslali i online prijavu. Na naše iznenađenje iz DIRH su nas vrlo brzo kontaktirali telefonom, te su nas obavijestili da su krenuli u postupanje i obavijestili nas da je trgovačkom lancu SPAR i INTERSPAR 16.12.2020. godine naloženo da prekinu s nepoštenom poslovnom praksom. Ujedno je protiv trgovačkog društva SPAR Hrvatska d.o.o. i odgovorne osobe u tom trgovačkom društvu pokrenut prekršajni postupak.

Po završenoj pravnoj proceduru SPAR Hrvatska d.o.o. na lokaciji SPAR Čakovec od 13. siječnja 2021. godine ponovo isplaćuje novac za povrat ambalaže.  Društvo potrošača Međimurja ima područje djelovanja samo u Međimurskoj županiji stoga nemamo informacije je li se spomenuti nalog Državnog inspektorata primjenjuje u svim trgovinama trgovačkog lanca SPAR Hrvatska d.o.o.

Ovom prilikom zahvaljujemo i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske na promptnom postupanju po našoj prijavi, te ujedno dajemo veliku ispriku na izraženoj sumnji u njegovu učinkovitost u zaštiti potrošačkih prava potrošača.

Potrošače savjetujemo da ne krše proceduru kod zaštite svojih potrošačkih prava. Naime prijavu Državnom inspektoratu mogu slati tek po iscrpljenim pravima iz Zakona o zaštiti potrošača, tj. prvo moraju poslati prigovor trgovcu, za javne usluge i Povjerenstvu za reklamacije potrošača kod trgovca, a tek potom, ako tako ne ostvare svoja prava mogu poslati prijavu Državnim inspektoratu. U protivnom će sukladno Zakonu, Državni inspektorat odbaciti prijavu.

Možda se čini komplicirano, no nije, a najjednostavnije je učlaniti se u Društvo potrošača Međimurja i svoje prigovore, žalbe, mišljenja, …. o kršenju potrošačkih prava slati u Info centar potrošača jer samo informirani potrošači su zaštićeni potrošači.

Društvo potrošača Međimurja je opetovano pokazalo učinkovitost u zaštiti potrošačkih prava.

Obavijest DIRH

(Ž.T.) ICP

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)