PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Prije nekih mjesec dana u MICP su učestalo stizali upiti potrošača, moraju li za novce koje dobiju od povrata ambalaže kupiti isključivo robu i trgovačkim centrima SPAR i INTERSPAR.  Potrošačima smo davali informacije da to nije u skladu s propisima koji  definiranju to područje, te da upute prigovore u trgovinama koje to rade. No jasno da potrošači nisu krenuli u sudsku zaštitu svojih potrošačkih prava, jer to su ipak predmeti izuzetno male vrijednosti za potrošača, ali su velika sredstva za trgovca koji je time nepoštenom poslovnom praksom stekao nezakonito profit. 

Kasnije smo saznali da i neki drugi trgovački lanci koriste smicalice vezane za povrat PET ambalaže; kao npr. da je rok isplate novca samo 1 dan ili ograničen broj dana ili da dobiju zamjenske bonove s kolima mogu kupovati isključivo u njihovoj trgovine i sl. 

Podsjećamo da je MICP po osnivanju Državnog inspektorata javno izrazio sumnju u funkcionalnost i nepristranost istog, jer kontaktira isključivo s trgovcima. 

U Društvo potrošač Međimurja je zatražilo mišljenje i pojašnjenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - Služba za zaštitu potrošača, sadržaj upita prenosimo: 

From: Društvo potrošača Međimurja <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>
Sent: Tuesday, December 15, 2020 11:48 AM

To: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Cc: Sanja Popović <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>; Radan, Ivana
<Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>
Subject: Otkup PET ambalaže

Poštovani,

   kako mi se danas nitko ne javlja brojeve telefona: 01/6109-535, 01/6106-919, 01/6109-125, 01/6106-923, nažalost moram ovako zatražiti pojašnjenje,  iako  nam  je u  MICP jako žurno.  Ne znam čemu u kontaktima na mrežnoj stranici postoje navedeni brojevi ?

Naime, ne raspolažemo informacijama je li se kod povrata (otkupa) PET ambalaže što mijenjalo. Moguće na dam je promaklo u ovoj hrpi informacija o COVID-19, a  u  zadnjih 14 dana nas je zvalo 18 potrošača s upitom i informacijom da SPAR i INTERSPAR, nepošteno "otkupljuje" PET  ambalažu.  Navodno, provjeriti ćemo, ali za sada svi kažu da ostali trgovački lanci rade kao i prije, a to je:

- Da se za predanu PET ambalažu dobije novčana naknada od 50 lp/kom, koja se može podići na blagajni (ili informacijama) ili se može iskoristiti kao bon kod kupovine robe.

SPAR i INTERSPAR

- Ne žele isplatiti novac, već se potvrda u predanoj ambalaži može iskoristiti isključivo za kupovinu robe u SPAR-u, INTER SPARU.

Molimo pojašnjenje je li to u skladu sa pozitivnim propisima ? Ako nije molimo Vas da se poduzmu mjere i da se to otkloni.

Osobno mislim da SPAR (INTER SPAR)  ne  može uvjetovati da se za predanu ambalaži isključivo kod njih mora  kupiti roba ?  Onda ta akcija zbrinjavanja plastične ambalaže
više nema smisla. Onda to više nije povratna naknada

Ali da Vas ne zamaram s osobnim mišljenjem i tumačenjem, molim Vas ŽURNO pojašnjenje o otkupu PET ambalaže, kako bi mogli davati cjelovite  i istinite informacije  u  Međimurskom info centru potrošača
(www.savjetovliste.info)

S poštovanjem, srdačno !

Željko Tomašić, mag.ing.aedif
Glavni tajnik DPM
Voditelj MICP

 

Zaista promptno smo pobili odgovor, ali ne i pojašnjenje, koji također prenosimo:

Dana 2020-12-16 09:02, prava.potrosaca je napisao(la):

Poštovani,
vezano za upit koji ste uputili Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja putem elektroničke pošte, očitujemo se kako slijedi.

Predmetna problematika regulirana je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom („Narodne novine“, broj: 94/13, 73/17, 14/19 i 98/19), pa Vas  slijedom  navedenog  upućujemo da se za upit i dodatna pojašnjenja obratite Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na adresu:
Radnička cesta 80, 10000 Zagreb; putem e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili
telefonom: 01/5391 800.

S poštovanjem,
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

 

Jasno da s takvim pojašnjenjem nismo mogli biti zadovoljni, jer to ustvari nema veze sa održivim gospodarenjem otpada, nego odnos trgovac - potrošač, te očigledno blago rečeno predstavlja nepoštenu poslovnu praksu koja Zakon o zaštiti potrošača zabranjena, da ne kažemo "pljačka potrošača".

Stoga smo uputili oštru kritiku Službi za zaštitu potrošača MINGOR, a ujedno prijavi svim nadležnim institucijama za zaštitu prava potrošača u Hrvatskoj. Slučaj smo proslijedili i nekim javnim medijima s čijih stranica po našoj prosudbi ostali mediji prenose informacije.  To naše očitovanje također prenosimo u cijelosti: 

Re: FW: Otkup PET ambalaže 

To Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. on 2020-12-16 13:27
Od Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Za Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Cc Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Bcc Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Datum 2020-12-16 13:27
Poštovani,
 ne mogu vjerovati, da o tome odlučuje neki "fond". Pa zar zakone i podzakonske akte ne tumači predlagatelj donositelj?
Ovo je strašno !
Ako se ne varam, da sam i promašio adresu, sukladno zakonu Vi ste bili dužni proslijediti onome za koga tvrdite da za rješenje.
Bez ljutnje, ali ovo nikako ne možemo prihvatiti, dok se potrošači pljačkaju, provodi monopol i nepoštena poslovna praksa vi nas upućujete na agencije ?

Ne mogu vjerovati da to nije interes MINGOR, a posebno Službe za zaštitu potrošača! STRAŠNO!

Pa koga vi štitite? Trgovce u varanju i pljački potrošača.

Isprika na grubim riječima, ali ...... zar se nikada ne može ništa pokrenuti s mrtve točke, osim ako se klekne pred vama ?

OK, ja ne mogu prejudicirati poteze civilnog društva na zaštiti potrošača, to neka odluče udruge i potrošači, a osobno ću predložiti inicijativu i mojoj udruzi i savezu, da se pokrene inicijativa s argumentima da se iz cijene proizvoda izbaci 50 lp/kom kod kupnje proizvoda u PET ambalaži i za toliko smanji cijena proizvoda, jer nema opravdanog razloga za takav oblik pljačke i ucjene od strane trgovaca.

S poštovanjem, srdačno !

Željko Tomašić
glavni tajnik DPM
voditelj MICP

---
Društvo potrošača Međimurja /DPM/
Vukanovec 60, 40 306 Macinec, mob: 099/622 30 99
Ovlaštene osobe za zastupanje: Franjo Halabarec i Željko Tomašić,
Registar udruga RH: RB: 20001285,  OIB: 69981150138, RNO: 0248691, MB: 04081862

Nitko nije reagirao, osim HRT u emisiji "Potrošački kod" dana 02.01.2020. godine gdje je gošća u emisiji bila Marina Novaković Matanić, predsjednica udruge "KORANA" - udruga za zaštitu potrošača grada Karlovca. (Udruga KORANA i Društvo potrošača Međimurja su članice saveza "RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA").

Kao što je razvidno nije reagirao Predsjednik Sabora, Predsjednik VLADE RH, Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Savjetnik za gospodarstvo Predsjednika RH, Pučka pravobraniteljica niti Glavni državni inspektor.  A čvrsto smo stajališta da FOND, bilo koji, pa tako i za zaštitu okoliša ne može biti nadležan za tumačenje zakona. To smo i pravno dokazali kada se HERA se pokušala nametnuti u tumačenju Zakona o tržištu toplinske energije.

Zabrinjavajuće je da pola mjeseca ne reagira nitko, a potrošači se i dalje pljačkaju što je pokazala i današnja HRT emisija "Potrošački kod". No, to je samo posljedica onoga što godinama upozoravamo, da Hrvatska nema definiranu politiku zaštite potrošača, niti Strategiju razvoja i provođenja politike zaštite potrošača (NPZP - je esej na razini pučke škole), a EK je jasno definirala da je Politika zaštite potrošača jedna od prioritetnih politika EU.

Za ovakvu nepoštenu poslovnu praksu SPAR i INTERSPAR su u najmanju ruku trebali izgubiti dozvolu poslovanja na hrvatskom tržištu zbog nepoštivanja zakona Republike Hrvatske. No, očigledno se nijedna institucija ne usudi otići u inspekciju i izreći propisanu kaznu, pa će izgleda i dalje strani trgovački lanci povoditi nepoštenu poslovnu praksu u Hrvatskoj, što im ne pada na pamet u domicilnim državama.

Nužno je zapaziti i da na višegodišnje inzistiranje saveza "RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA" (osnovanog 2011. godine) i kasnije saveza "MREŽA POTROŠAČA HRVATSKE" (osnovane 2019. godine) da se tim savezima udruga dodijeli ovlast pokretanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača (kakvu su imali likvidirani/ugašeni Savez POTROŠAČ i SUZPH) sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, niti Vlada RH, niti resorno Ministarstvo na to nije reagiralo, pa tako u ovom trenutku nema tko pravno zaštiti kolektivne interese potrošača. 

 

Preporuke MICP: 

Kako nam je zakonodavac zapriječio da dajemo savjete potrošačima mi dajemo isključivo informacije.  Temeljem gore navedene informacije, a pozivajući temeljno potrošački pravo da potrošač ima pravo na cjelovitu, pravovremenu i istinitu informaciju, temelj koje može donijeti najpovoljniju odluku za svoje gospodarske interese (tj. ima pravo sam odlučiti kako će i gdje trošiti svoj novac) podsjećamo potrošače da imaju pravo odlučiti u kojoj trgovini će kupovati robu. 

Pa ako trgovački lanac SPAR INTERSPAR koristi nepoštenu poslovnu praksu, potrošač ima pravo da robu kupuje u trgovačkim lancima koji provode dobru poslovnu praksu. Mi potrošači određujemo i definiramo koji je trgovački lanac dobar.  Nemojmo kupovati splačine i otpad iz "jačih" članica EU, a posebno ne u trgovina koje nas ne poštuju kao kupce! 

MICP (Ž.T.)

 

 

 

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)