PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Temeljem upita potrošača vezano za naplatu vođenja žiro računa građana, poslali smo upit u četiri banke u Hrvatskoj vezano za naplatu troškova vođenja žiro računa. 
Naime puno potrošača mora imati žiro račun za uplatu drugog dohotka, a ti računi de facto nisu u funkciji cijele godine.   

Naime, da bi se potrošaču isplatila čak i mala naknada (drugi dohodak) koji je često manji i od 1.000,00 kn i samo jednom godišnje, naknada od 3,4 - 10 kn/mj nije mala, jer je to 34 - 100 kn godišnje, a na honorar od 100 kn to je 40%. Time se ustvari potrošače tjera na "snalaženje", pa se umjesto honorara isplaćuju fiktivni putni troškovi i sl. što ne mora ići preko žiro računa.

Znači naše pitanje je bilo, naplaćuje li se mjesečna naknada za vođenje žiro računa za mjesec u kojem je bio "neaktivan" tj. nije bilo ni uplata ni isplata (transakcija) ?

Do sada nam je odgovorila jedino Erste&Steiermärkische Bank d.d. čije pojašnjenje prenosimo u cijelosti:

Zahvaljujemo na javljanju. Mjesečna naknada za vođenje žiro računa u iznosu 12,00 kuna naplaćuje se za one mjesece u kojem je bio iskazan promet po računu. U mjesecu gdje nije bilo nikakve promjene, uplate, isplate i bilo kakve transakcije osim pripisa kamate ne naplaćuje se spomenuta naknada.

U našim naknadama radi se o ovoj stavki: 01.01.02.02.01. Vođenje žiro kunskog računa s prometom 12,00 kn mjesečno

Za sve ostale upite ostajemo na raspolaganju e-mailom ili telefonom 072 555 555, iz inozemstva 00 385 51 365 591, skype erstebankcroatia svaki dan osim blagdana, od 6 do 22 sata.

S poštovanjem,

Mirjana Kučić

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Erste&Steiermärkische Bank d.d.
Sektor direktnih kanala
Direkcija podrške klijentima
Rijeka, J.P. Kamova 19
tel.: +385 (0)72 55 5555
fax: +385 (0)72 37 5904

 

Društvo potrošača Međimurja ovu poslovnu politiku Erste&Steiermärkische Bank d.d. smatra dobrom poslovnom praksom i poštivanjem načela iz Direktiva EU da se plaća samo učinjena usluga, te preporuča potrošačima da provjere koje troškove im banke naplaćuju kod otvaranja i održavanja žiro pa i drugih vrsta računa, te da koriste svoje potrošačko pravo na izbor i biraju banke s dobrom i poštenom poslovnom praksom kao što je u ovom slučaju Erste&Steiermärkische Bank d.d.

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)