PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Društvo potrošača Međimurja uz potporu donatora u uvjetima korona krize tijekom 2020. godine provodi projekt Međimurski info centar potrošača.  Tome su doprinijele Međimurska županija i jedinice lokalne samouprave koje su prepoznale značaj projekta i djelovanja savjetovališta potrošača u Međimurskoj županiji. Treba napomenuti da je to jedino savjetovalište potrošača koje kao projekt provodi udruga za zaštitu potrošača u Hrvatskoj. 

Projekt predstavlja aktivnosti informiranja, edukacije i savjetovanja potrošača te unapređenje zaštite potrošačkih prava, koje se zasniva na poznavanju potrošačkih obaveza i prava.

Projekte aktivnosti se provode preko mrežnih stranica: www.dpm.hrwww.savjetovaliste.info i www.trosilica.info, te preko profila na društvenim mrežama: Facebook, LikendIn, Twitter i Youtube. Svu pomoć u zaštiti potrošačkih prava osim navedenog, potrošači mogu dobiti preko elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i besplatnog info telefona 0800/ 42-00.

Kroz projektnu aktivnost „Info centar potrošača“ savjetnici za zaštitu potrošača su bili na raspolaganju u lokalnim samoupravama koje podupiru Projekt u cilju posebne brige za starije i nemoćne potrošače (prema podacima JLS), na način da su pomoć informiranja aktivisti ugroženoj kategoriji potrošača davali u njihovim domovima. To je ostvarenje cilja Projekta da se pomoć potrošačima u zaštiti njihovih potrošačkih prava organizira uz učinkovitu suradnju JL(R)S u Društva potrošača Međimurja. SL(R)S koje su prepoznale značaj informiranja i edukacije potrošača, te prihvatile sufinanciranje Projekta su vrlo učinkovito prihvatile takav oblik brige o svojim potrošačima i aktivno su se uključile u zaštitu njihovih potrošačkih prava.

Na taj način je provedena i zadnja aktivnost ove godine, te su u suradnji s donatorima Projekta najugroženijim potrošačima s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju danas poštom poslane čestitke za Božić u obliku pošiljke koja osim čestitke sadrži informativno edukativne materijale „Regionalna i lokalna samouprava u sustavu zaštite potrošača“ i „Javne usluge na usluzi potrošačima“, te komplet (10 kom) zaštitnih maski.

U provedbu ove aktivnosti su se uključili: Međimurska županija, Grad Čakovec, te Općine: Dekanovec, Domašinec, Donji Kraljevec, Mala Subotica, Nedelišće, Gornji Mihaljevec, Orehovica, Selnica, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Vratišinec. Božićne pošiljke je primilo 105 potrošača.

Sa žaljenjem ali glede cjelovitog informiranja potrošača, a temeljem osnovnog prava potrošača po Povelji UN-a da imaju pravo na pravovremenu, cjelovitu i istinitu informaciji, temeljem koje mogu donijeti najpovoljniju odluku za sebe, moramo prenijeti informaciju da su slijedeće JLS odbile sufinancirati projekt MEĐIMURSKI INFO CENTAR POTROŠAČA, kao projekt koji nije od općeg javnog interesa za potrošače njihove JLSGradovi Mursko Središće i Prelog, te Općine: Donja Dubrava, Goričan, Kotoriba, Strahoninec, Sveta Marija i Šenkovec.  Nažalost za ugrožene potrošače i pored najbolje volje DPM nije uspjelo osigurati sredstva božićne paketiće i navedenim JLS.

Kada to raščlanimo statistički razvidno je da je Međimurska županija i od 25 JLS njih 17 (68%) ocijenilo Projekt odličnom ocjenom i prihvatilo projekt kao značajan za njihove potrošače prihvatilo sufinanciranje sukladno mučnostima u uvjetima Korona krize.  Nažalost 8 (32%) JLS je procijenilo da projekt nije od interesa za njihove potrošače iako je u provedbi upravo iz tih JLS najviše potrošača zatražilo preko info telefona ili elektroničkom poštom pomoć u zaštiti potrošačkih prava.  Ne manje zanimljiva je raščlamba političkih struktura na vlasti u JLS koje su prihvatile projekt i koje nisu prihvatile projekt.  No, Društvo potrošača Međimurja je nestranačka, nevladina organizacija civilnog društva iako su nam neki pokušali nalijepiti političke etikete.  Mi smo dokazali da nas zanimaju potrošači i njihova prava a ne politika.  Ipak je činjenica koje se ne može izbjeći da su svi potrošači i birači, pa smo uvjereni da će znati nagraditi one političare koji su pokazali brigu za zaštitu potrošačkih prava. 

Neke JLS su dale pojašnjenje da ne sufinanciraju MICP, zato što sufinanciraju drugu udrugu za zaštitu potrošača. To samo pokazuje da ti čelnici JLS ne poznaju pozitivne hrvatske zakone, jer prema Uredbi u financiranju udruga iz javnih izvora sufinanciraju se projekti, a ne udruge. Pa ako su dva projekta od interesa za zaštitu potrošača Uredba ne priječi da se prihvate oba projekta, nebitno što su to dvije različite udruge.  A oni koji su pratiti projekte udruga za zaštitu potrošača mogli su vidjeti da se svi međusobno dopunjavaju, pa je odluka da se sufinancira udruga, a ne projekt krajnje diskriminirajuća. Važna je jedino i isključivo kvaliteta i izvedivost projekta, sve ostalo je politikanstvo i poltronstvo. 

Društvo potrošača Međimurja je provelo projekt najbolje kako smo znali i mogli u uvjetima Korona krize, a preko 2000 savjeta potrošačima kako da zaštite svoja potrošačka prava je temeljni pokazatelj opravdanosti i kvalitete projekta.

Željko Tomašić
Voditelj MICP

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)