PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Društvo potrošača Međimurja je vezano za donošenje novog Nacionalnog programa zaštite potrošača prenijelo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja probleme s kojima se susreće u realizaciji zakonskih zadaća zaštite prava potrošača. Pri tome je posebno naglašen problem financiranju projekta udruga za zaštitu potrošača jer sadašnja rješenja ne omogućavaju značajnije sufinanciranje projekta informiranja, edukacije i zaštite prava potrošača. 

To posebno stoga što je obveza savjetovanja i potpore udrugama Zakonom o zaštiti potrošača spuštena na lokalnu razinu i sve zavisi od premise „da udruge za zaštitu potrošača podupiru JLS koje su prepoznale rad udruga za zaštitu potrošača“ tj. na terenu JLS u pravilu forme radi sufinanciraju udruge pojedine udruge, ali ne i projekte. 

DPM je posebno ukazalo na činjenicu da će posebno teška biti slijedeća godina u uvjetima Korona krize, kada se JLS odobravati još manje sredstava, a potrošačima će nesumnjivo biti potrebna još veća pomoć.

Odgovor koji je zaprimilo DPM daje za pravo vjerovati, da je MGOR ozbiljno razmotrilo prijedloge i inicijative,  te da se može očekivati novi zamah u kreiranju hrvatske politike zaštite potrošača, čime će nesumnjivo potrošači dobiti nove oblike pomoći i zaštite potrošačkih prava.  Očitovanje MINGOR prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kontinuirano radi na unapređenju potrošačke politike te će i  u predstojećem razdoblju kroz Nacionalni program zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine posebnu pažnju posvetiti unapređenju međusektorske suradnje kako bi se svi dionici ove politike (nadležna ministarstva i agencije, civilno društvo, akademska zajednica, jedinice lokalne samouprave) što aktivnije umrežili i kako bi zajedničkim aktivnostima doprinijeli osnaživanju potrošačkih prava.

Razvijanje neposredne komunikacije s građanima vezano za područje zaštite potrošača od velike je važnosti te je isto nužno provoditi na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pružat će podršku udrugama za zaštitu potrošača, između ostalog i putem iniciranja i podupiranja projekata koji unaprjeđuju i promiču prava potrošača na lokanoj razini, što je predviđeno spomenutim Nacionalnim programom.

U Republici Hrvatskoj raste broj registriranih udruga čije je djelovanje usmjereno na zaštitu prava potrošača te im je potrebno pomoći pri provedbi projekata i aktivnosti u suradnji s lokalnom samoupravom. S tim u vezi, Ministarstvo će nastaviti poticati jedinice lokalne samouprave na aktivniju suradnju s udrugama za zaštitu potrošača.

Također, udrugama za zaštitu potrošača, Ministarstvo će pružiti pomoć i podršku u cilju što kvalitetnijeg korištenja izvora financiranja namijenjenih civilnom društvu na razini Europske unije.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i dalje će nastaviti raditi na jačanju zaštite prava potrošača kao i na promicanju pravednog tržišnog natjecanja na njihovu dobrobit.

Prava potrošača / MINGOR

DPM (Ž.T.)

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)