PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Nužno je prvo razjasniti što znači moratorij ili što mi u Međimurskom info centru potrošača stalno potenciramo „treba biti informiran, jer jedini informirani potrošači su zaštićeni potrošači. Naime početkom Korona krize pojavila se ideja od moratoriju na ovrhe za vrijeme pandemije, ako znamo da je moratorij zakonom ili zakonitim činom određeno odgađanje roka plaćanja, jasno je da je odgodi morao doći kraj.

Doduše zbog toga što je resornim ministarstvom za zaštitu potrošača određeno Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja moratorij potaknut Korona krizom nema isti oblik za potrošače i za trgovce.

Pa je npr. moratorij na povratak novaca koji je uplaćen za uslugu turističkoj agenciji definiran kao 180 dana tj. 6 mjeseci po završetku pandemije.

A moratorij na provedbu ovrhe je bio definiran na 3 tj. 6 mjeseci, što znači da nije vezan za trajanje pandemije, pa se sada dogodilo da je moratorij važio u slabijem valu pandemije, a ne važi sada kada smo svi u daleko nepovoljnijoj situaciji.

I što sad? Ima li nade za novi moratorij?

U MICP informiramo potrošače da moratorij nije rješenje jer ne predstavlja izlazak iz „dužničkog ropstva“ .

Nadalje svako pokretanje postupka prisilne naplate duga tj. ovrhe je priča za sebe, koji mogu i moraju riješiti jedino i isključivo dužnik i vjerovnik. Svako uplitanje dodatnih sudionika u rješavanje problema samo poskupljuje cijeli proces, koji u krajnosti plaća dužnik.

Novi moratorij ne bi riješio nijedan problem, ne po oprostio nijedan dug, a dogodilo bi se ovo o čemu nismo razmišljali, da nakon prestanka moratorija se broj ovršenih umnogostučuje, jer potrošači u problemima, što je u prirodi čovjeka, za vrijeme moratorija nisu rješavali problem, niti stvari uvjete za udar po prestanku moratorija, potpuno zanemarujući da im za vrijeme moratorija nitko neće riješiti problem.

Nažalost činjenica je da je moratorij zaveo i veliki broj potrošača koji nisu podmirivali svoje platne obaveze, a nisu ni dobivali obavijesti o pokretanju ovrhe, pa su sada zatečeni ovrhom ili blokadom računa.

Kako se nositi s ovrhama tj. dugom ?

Mislim da nije produktivno držati političke govore, a i broj ovršenih je samo statistički podatak koji može služiti za poboljšanje odrednica zakona.  Time se u civilnom društvu bavi savez udruga i ja ne bi sada o tome.

Trenutno imamo situaciju „što je tu je“, ali da me se krivo ne shvati, ne isključujem borbu za pravednije zakone, ali ovršeni nemaju vremena to čekati.

Stoga u MICP predlažemo da kao što sam rekao problem duga riješe dužnik i vjerovnik između sebe.  Da bi se to moglo, dužnici moraju prihvatiti da su dužnici i da svoj dug moraju platiti. 

Ako ne mogu podmiriti obaveze iz bilo kojeg razloga, potrebno je prvo kontaktirati vjerovnika.

Najveća greška prestati podmirivati svoje obaveze, zatvoriti se u svoj začarani krug i čekati što bude.

Svjedoci smo u zadnje vrijeme procvata businessa „utjerivanja dugova“, takve firme niću kao gljive poslije kiše, ali neću o tim lihvarima, jer je to druga tema.  Spomenuo sam ih zato što im vjerovnici u nemogućnosti na naplate dug od potrošača, pozivajući se na cesiju prodaju dug i to po 20-30% vrijednosti duga. Naravno oni od potrošača traće sve i sa kamatama.

Ako dužnik ode kod vjerovnika, iskreno mu predoči svoju situaciju, vjerovnik će mu sigurno i sam odobriti moratorij koliko je potrebno, pa čak i oprostiti dio duga ili neki anuitet, jer mu se to više isplati nego prodavati dug.

A što kad je ovrha već pokrenuta?

Potpuno ista stvar, dug je interes dužnika i vjerovnika. Vjerovnik, kako je pokrenuo postupak ovrhe, tako ga može i prekinuti.  Ovdje je jedina razlika, što ipak postoji i dodatni dug prouzročen postupkom, ali i o tome se može razgovarati s vjerovnikom.

Savjeti MICP

Potrošač- dužnik mora sam pokrenuti rješavanje problema, mi u udrugama ili neke agencije mu mogu pomoći. Nesumnjivo da je život dužnika je naporan, usamljen i depresivan. Nismo ni svjesni da dužnički problemi imaju velikog upliva na zdravlje i duševno stanje dužnika. Stvara se osjećaj bezizlaznosti, a većinom su problemi rješivi vrlo jednostavno, ako im posvetite dovoljno truda i vremena.

Ključno u traženju puteva izlaska iz dužničkog ropstva je zapravo spoznaja i priznanje samom sebi, da je problem realan. Zatvaranje očiju pred realnošću je najveća greška, koju potrošač može napraviti.

OCIJENITE PRAVO STANJE SVOG POLOŽAJA

 • Imate problema s otplaćivanjem stambenog kredita?
 • Kasnite pri plaćanju mjesečnih računa za električnu struju, vodu ili plin, jer ih niste mogli pravovremeno podmiriti?
 • Kasnite s plaćanjem drugih kreditnih obveza?
 • Šalju vam opomene zbog neplaćenih kreditnih obveza?
 • Financirate li svoju dnevnu potrošnju pomoću dozvoljenog prekoračenja na tekućem računu ili pomoću kreditne kartice?
 • Uzimate li nove kredite za otplaćivanja starih ?
 • Jeste li ostali bez posla pa se bojite kako ćete ispuniti svoje financijske obveze?
 • Čini li vam se da je vaš financijski položaj bezizlazan?
 • Jeste li zbog financijskih obveza depresivni?

Svaki potvrdan odgovor na ta pitanja znači, da je položaj potrošača vrlo ozbiljan. Ako ne poduzme nešto, položaj će se još pogoršati. Promptno se mora napraviti plan za otplatu dugova. Ako pri planskom proučavanju svojih financijskih obveza potrošač ustanovi da je njegov položaj bezizlazan, može razmisliti o izvansudskoj nagodbi s vjerovnicima ili reprogramiranju kreditnih obveza, ako su problem bankarski krediti.

Instrument osobnog stečaja nije rješenje, jer je i to oblik ovrhe, zato predlažem potrošačima koji su u problemu na toj razini da zatraže savjet Udruga za zaštitu potrošača.

Mnogi ljudi s financijskim problemima pokušavaju ignorirati svoj financijski položaj i sebe uvjeravaju da će se sve riješiti samo do sebe. No vjerujte, neće. Ako ste često bez novaca, ako kasnite s kreditnim obvezama, ako s kreditima financirate svoju dnevnu potrošnju, započnite svoje financijske probleme rješavati prije nego bude prekasno.

Ne zaboravite da vrlo lako nemogućnost plaćanja kreditnih obveza prouzroči ostanak bez auta ili stana. Neplaćeni krediti vrlo lako oslabe ocjenu vaše kreditne sposobnosti, te će vam onemogućiti uzimanje novih kredita u budućnosti. Ako rješavanju svojih problema priđete ozbiljno, imate velike mogućnosti da ćete uskoro preuzeti nadzor nad svojim financijama.

IZRADITE PLAN ZA PLAĆANJE DUGOVA

Dugove razvrstajte po prioritetu i odlučite koji ćete prvo riješiti

Sastavite krizni financijski plan za domaćinstvo, samo na taj način čete uspostaviti nadzor nad izdacima i precizno odlučiti, koliko duga ste sposobni mjesečno rješavati.

Razgovarajte s vjerovnicima

KAKO JE NAJBOLJE KOMUNICIRATI S VJEROVNICIMA?

 • Vjerovnicima pismeno, običnom ili elektroničkom poštom predstavite vaš položaj i predložite osobni razgovor. Ne zovite ih telefonom!
 • Dobro se pripremite za razgovor. Prikupite svu dokumentaciju i podatke.
 • Odlučite o gornjoj granici kreditne rate, koju možete podmirivati i u kojem roku. Granice dogovorene prilikom razgovora ne smijete prekršiti.
 • Svoje probleme predstavite na miran način, nervoza i arogantnost kod pregovora samo škodi.
 • Budite otvoreni, iskreni i uljudni.
 • Tražite da se sve što ste se dogovorili zapiše.
 • Istaknite obostranu korist zajedničkog dogovora.
 • Istaknite da ste spremni za novi dogovor, kad će se vaše stanje poboljšati
 • Zamolite za pogodnije uvjete otplate
 • Ako s druge strane nema spremnosti za dogovor, zamolite za razgovor s nadređenim.
 • Ako ne ide drugačije, pokušajte se dogovoriti za kratkoročno prolongiranje otplate kredita (poček), npr. na period od 3 do 6 mjeseci.
 • Nemojte se uplašiti prijetnje tužbom, jer u nekim primjerima vam sudsko rješenje ide na ruku.

ŠTO NIKAKO NE SMIJETE NAPRAVITI?

 • Ne uzimajte nove kredite za otplatu starih. To će oslabiti vaš položaj.
 • Nemojte pristati za zahtjeve vjerovnika koje ne možete ispuniti.
 • Ne trošite novac za nešto što vam nije nužno potrebno.
 • Ne predajte se. Ako odustanete sada, vaš financijski položaj će postati još teži.

IMAJTE NADZOR NAD SVOJIM FINACIJAMA

Kad riješite najnužnije dugove, morate započeti redovito upravljati svojim financijama. Tako ćete spriječiti da se ponovo nađete u financijski nezavidnom položaju. Pomoću financijskog proračuna domaćinstva uskladite svoje financijske ciljeve s vašim financijskim mogućnostima.

Savjetujemo vam, da mjesečno provjeravate uravnoteženost prihoda i izdataka, a jednom godišnje ocijenite uspješnost svojeg poslovanja i prilagodite financijski plan novim okolnostima. Kod toga ne zaboravite na štednju (banka, životno osiguranje), koja je obvezna ako želite dostići više ciljeve. Sredstva iz štednje vam mogu pomoći kod neočekivanih iznenađenja.

 MICP (Ž.T)

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)