PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Za devet dana završava moratorij na ovrhe i stečajne postupke. Vlada ga je uvela kao dio interventnih mjera zbog pandemije. Sada Ministarstvo pravosuđa i uprave predlaže da prisilna naplata počne čim istekne moratorij, ali u tri vala - prema redoslijedu zaprimanja ovrha i stečajnih postupaka. Istodobno u javnu raspravu kreću i izmjene i dopune Ovršnog zakona kojima bi se ubrzao i pojeftinio ovršni postupak.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da bi do kraja godine trebale stupiti na snagu izmjene i dopune Ovršnog zakona kojima je predviđeno ubrzavanje postupka, i što je za ovršenike najbitnije, pojefitnjenje samog postupka.

Izmjenama je predložena digitalizacija ovršnog postupka kako bi se vjerodostojne isprave mogle javnobilježničkoj komori dostaviti elektroničkim putem, a predlaže se i da javnobilježnička komora isprave dostavlja javnim bilježnicima prema prebivalištu ovršenika, rekao je Malenica novinarima. Uvodi se i obveza javnim bilježnicima da u roku od 15 dana obavijeste ovršenika o postojanju duga kako bi ovršenik mogao podmiriti dug ili ga osporiti pred sudom.

Malenica je naglasio da se proširuju izuzeća o provedbi ovrhe koje se neće moći provoditi nad božićnicom, regresom i uskrsnicom i drugim socijalnim davanjima prema građanima. Deložacije se neće moći provoditi u zimskim mjesecima od 1. studenog do 1. travnja, a planira se u potrošačkim stvarima mogućnost odgode ovrhe do 30 dana.

Malenica: Cilj izmjena Ovršnog zakona brži i jeftiniji postupci

Osnovni cilj, a to je pojeftinjene i ubrzanje postupka, trebao bi se realizirati putem izmjena i dopuna Ovršnog zakona, a javni bilježnici ovrhe bi provodili u tri intervala.

Epidemija koronavirusne bolesti uzrokovala je donošenje interventnih mjera u stečajnim i ovršnim postupcima pa su na tri mjeseca odgodili provođenje ovršnih i stečajnih postupka. To je razdoblje isteklo u srpnju nakon čega je mjera produljena za još tri mjeseca, što istječe 18. listopada.

Cjelokupna situacija, kazao je, promatrana je ne samo u kontekstu prekida tog moratorija, nego i u okviru rješavanja pitanja ovršnog postupka i zakonskog propisa. U tom dijelu su, dodao je, razgovarali s javnim bilježnicima kojima su uputili preporuku da ovršne postupke i prijedloge koje su zaprimili u proteklih šest mjeseci počnu s radom u tri intervala - 19. listopada, 20. studenoga i 20 siječnja. To je dio paketa koji obuhvaća tu preporuku, dok se drugi dio odnosi na izmjene Ovršnog zakona po hitnoj proceduri.

Istaknuo je da trenutačno razgovaraju o ovršnim postupcima i ovrhama koji se provode na temelju Ovršnog zakona, odnosno na temelju vjerodostojne isprave, koji su kod javnih bilježnika, a kod kojih se po njihovim podacima nalazi 170 ovršnih prijedloga.

- Predmeti koji su zaprimljeni kod javnih bilježnika, "odnose se na 30 do 50 tisuća građana kojima ćemo kroz ta tri intervala omogućiti da se mogu dogovoriti i vidjeti o čemu se radi", kazao je Malenica. Također, javnobilježnička komora omogućila je ovršenicima da mogu zatražiti upit o postojanju i nepostojanju duga, a to isto radi i Fina, koja ima 170 tisuća ovrha. 

Na pitanje što će biti sa zahtjevima da se prvo otplaćuje glavnica pa onda kamate, Malenica je rekao da nisu odustali od Ovršnog zakona kao cijelog paketa te će u dijalogu s ovršenicima, dužnicima i vjerovnicima razmotriti i to pitanje.

HRT

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)