PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

U ova teška vremena dovitljivosti trgovaca, kako prevariti kupca nema kraja. Posebno je ta pojava izražena u shopping centrima robe široke potrošnje. Kako bi "pomogli jadnim kupcima" koji nemaju novaca za kilogram mesa, salame, sira i ostalih prehrambenih proizvoda, trgovci se "potrude" podijeliti i izvagati unaprijed proizvod na manju masu, te takav komadić upakiraju i nalijepe naljepnicu sa njihove automatske vage.

Slučajnim odabirom aktivisti Društva potrošača Međimurja izvršili su bez znanja trgovaca vaganje tako pripremljenih sira, lubenica, salame te svježeg i mljevenog zapakiranog mesa, na vagama koje su i tim trgovinama, a služe za vaganje kod kupovine rasutih namirnica (voća i povrća).

Od provjeravanog broja tako zapakiranih proizvoda na kojima je nalijepljena naljepnica sa težinom i cijenom po kilogramu o vagnutoj težini komadića proizvoda, koju uredno pročita čitač na kasi, niti jedan proizvod po težini nije odgovarao otisnutoj težini na zapakiranom proizvodu.

Na tri mjesta su aktivisti pokušali upozori trgovce da je to varanje potrošača, pri čemu su se predstavili trgovcima. Reakcije odgovornih trgovaca su bile zapanjujuće, prvo su tvrdili da svaki od tih proizvoda kalira, što znači da je izgubio na težini od vremena vaganja do prodaje kupcu. Kad im je skrenuta pozornost da te proizvode kupac kupuje sada, a ne za vrijeme vaganja promijenili su svi redom ton i počeli s pričom kako ih ti predstavnici Društva potrošača Međimurja vrijeđaju, maltretiraju, nedemokratski s njima razgovaraju i da su arogantni.

Aktivisti Društva potrošača Međimurja su stoga odustali od daljnjeg takvog nadzora, te će u nadzore krenuti po planu sa zamolbom nadležnom inspektoratu da ih prati pri tome.

Naime svi proizvodi koje su provjeravali su bili zapakirani, a to znači da su i sa ambalažom imali manju težinu od deklarirane i to od 2 – 10%. Nije dovoljno što su zakinuli na težini, nego su i ambalažu prodali po cijeni proizvoda proizvoda (mesa, sira ili salame).

Uzmimo primjer iz provjere, jedan proizvod čija je cijena 56,80 kn/kg, zapakiran je u celofan, zatvoren selotejpom i na njemu je deklaracija (cijena) 0,310 kg, što je 17,61 kn. Na jednoj vagi kod povrća tom „paketu“ je učitana težina 0,305 kg, a druga vaga udaljena nekih 3 m, pokazala je težinu 0,303 kg, što pokazuje da je „kalo prijevara“ 0,29 kn tj. 0,40 kn ili na kilogramu tog proizvoda prijevara je oko 2 % tj. oko 1,12 kn . A posebno su tako „kalirali“ sirevi, koji su u nekim trgovinama kalirali i do 20%. Zanimljivo je uočiti da nijedan tako zapakirani proizvod nije imao veću težinu od otisnute na naljepnici ("greška kod baždarenja vage").

Iz ovoga je sasvim jasno da potrošači ne mogu imati povjerenja unaprijed izvaganim proizvodima, pod izlikom brzine posluživanja, jer iza te "dobre" namjere trgovaca skriva se dobro smišljena pljačka potrošača.

Ove metode se posebno primjenjuju u predblagdanskim kupnjama, kad potrošači zbog žurbe i gužve nemaju vremena niti živaca provjeravati takve "sitnice".

Povjerenje trebaju graditi trgovci, a ne potrošači. 

Ali potrošači imaju pravo odlučiti gdje i što će kupovati, tako da iz Društva potrošača Međimurja kažu da su uvjereni kako će se trgovcima ove "sitne zločestoće" vratiti kao bumerang, te da će potrošači ići u one trgovine gdje su sigurni da ih neće varati, pa makar platili skuplje.

DPM (Ž.T.)

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)