PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

U Međimurski info centar potrošača je zadnja dva mjeseca stiglo više upita potrošača tj. zahtjeva za informacijom: "Kupio sam robu u trgovini prije nekoliko dana, nisam je koristio, a trgovac je ne želi uzeti nazad i vratiti mi novac, što da radim?

Očigledno se kroz medija plasirala neistinita vijest ili poluinformacija, a kako se potrošači ne žele učlanjivati u udruge jer smatraju članstvo nekakvim svrstavanjem, pa se boje reakcije svoje Stranke, čak do toga da je jedna mama rekla: "Znate moj sin bi se rado učlanio u udrugu, ali radi na INI pa bi se boji da bi mogao ostati bez posla", takve poluinformacije su pale na plodno tlo. 

Naime Zakon o zaštiti potrošača, a na području telekomunikacija i Odluke HAKOM-ma, određuju da se proizvod ili usluga kupljena na daljinu, korištenjem telefona, interneta i sl. mora potvrditi pismenim pristankom (ugovorom) potrošača.  HAKOM je čak donio odluku da "šutnja" potrošača ne znači "pristanak. No ostanimo kod robe radi jasnijeg pojašnjenja. 

Kada se u trgovini kupi roba, potrošač ima pravo da se uvjeri da je roba ispravna i neoštećena.  Ako potrošač pristane da iznese iz trgovine proizvod, a da se nije uvjerio u  njegovu funkcionalnost, to je njegov rizik. Stoga savjetujemo potrošačima npr.

"Nemojte iznijeti mobitel iz trgovine, a da se niste uvjerili da sve njegove funkcije rade, jer ako ga donesete kući i ustanovite da mobitel na radi, trgovac će inzistirati da se isti šalje u servis koji će donijeti dijagnozu da ste tu noć koju je mobitel bio kod vas isti držali u kadi s vodom i na nemate pravo na garanciju ili pozivanje na materijalni nedostatak" .

Čim ste robu iznijeli iz trgovine, tj. čim ste platili račun, više NEMA zakonske osnove da trgovac MORA robu uzeti nazad i vratiti vam novac, pače nema obvezu ni zamijeniti vam cipele, ako ste ih probali u trgovini, pa poslije želite veće ili manje. 

Doduše u trgovini nije sve tako crno-bijelo, pa većina trgovaca primjenjuje "dobru poslovnu praksu"  te pristaje da potrošač vrati robu, ako je nije koristio ili da zamijeni ako mu ne odgovara broj ili boja. Dobra poslovna praksa nije obveza trgovaca, ali mu je odličan marketing, jer će se potrošač sigurno vratiti, pa i drugim potrošačima ispričati zadovoljstvo s trgovcem. Ovdje savjetujemo potrošačima:

"Nemojte agresivno nastupati prema trgovcu da "MORA" uzeti robu nazad ili vam zamijeniti (zaista nema zakonske obaveze za to), uljudno zamolite trgovca da vam izađe u susret i sigurno ćete ostvariti svoj cilj."

Tvrdnje s početka o "trgovac mora uzeti robu nazad" se temelje na zakonskim odrednicama vezanim za trgovinu na daljinu (telefon, internet i sl.). Znači kada se proizvod ne vidi (osim na slici) prije nego dođe do potrošača. U tom slučaju potrošač ima pravo u roku od 15 dana vratiti robu (predomisliti se) i za to čak ne treba ni obrazloženje.  Ali i ovdje treba voditi računa, da se proizvod mora vratiti neoštećen u originalnoj ambalaži i nekorišten. 

Druga tema je garancija i materijalni nedostatak, o čemu možete pročitati u članku "Materijalni nedostaci i/ili jamstvo (garancija)".

 

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)