PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

U Hrvatskoj je potkraj prošle godine blokirano bilo više od 264 000 građana. To je kao da su u blokadi svi stanovnici Rijeke i Osijeka. Unatoč mjerama koje Vlada provodi, čini se da se taj problem ne rješava.

Blokirani ne očekuju spas ni od mjere kratkog stečaja potrošača za one koji duguju do 20.000 kuna, koju po službenoj dužnosti pokreće Fina. Istodobno, u javnoj su raspravi izmjene Ovršnog zakona. Ivanka Bukulin Zlatović donosi detalje skraćenog postupka stečaja i predloženih izmjena. 

Ovih dana u poštanske sandučiće blokiranih građana počeli su stizati pozivi. Fina ih pita pristaju li na jednostavan postupak stečaja. No te prijedloge dobit će samo oni kojima glavnica duga nije veća od 20.000 kuna i koji su u blokadi dulje od 3 godine. 

- Potrošač ima 15 dana unutar kojih se mora očitovati je li suglasan s postupkom stečaja ili nije. U svakom slučaju potrošačima se savjetuje da dostave to očitovanje na adresu Finacijske agencije zato što za one koji se u roku od 15 dana ne očituju opresumira se da su suglasni s provođenjem tog postupka, rekla je Ivana Franković iz Financijske agencije. 

Zato oni koji ne žele, trebaju negativno odgovoriti na Finin poziv. Ako to propuste sada učiniti, moći će od stečaja odustati i kad ih pozove sud. Za one bez imovine postupak stečaja bit će najjednostavniji. 

Ako blokirani posjeduje imovinu, imenovat će se povjerenik koji će pokušati unovčiti sve što imate, osim nekretnina. Potrošač, kada odgovara na prijedlog, popisuje i svu svoju imovinu, a popis provjerava porezna uprava. 

Iako svi pozdravljaju te, ali i mjere koje su provedene lani, ipak ističu da problematika dugovanja nije riješena. Prema statistikama, 60 000 potrošača oslobođeno je duga. 

Dužnicima s velikim dugovima mjere nisu donijele ništa, njihov dug i dalje nezaustavljivo raste. Zato i zazivaju promjene Ovršnog zakona. No predložene izmjene, koje su sada u javnoj raspravi, kažu, nisu pogodile bit problema. 

Predlagali su zato drugačiju otplatu duga: najprije trošak, glavnica pa tek onda kamate. Razlog: dužnici ne uspijevaju sustići kamate, da bi napokon počeli otplaćivati i glavnicu. 

No ono što se predlaže izmjenama Ovršnog zakona jest smanjenje broja naknada koje su naplaćivali odvjetnici i javni bilježnici te Fina. 

Mjerodavni su izmjene zakona pripremali godinama, a cijelo vrijeme blokiranima su se obračunavale kamate. S razlogom su zato mnogi ogorčeni u javnoj raspravi. Javna rasprava traje do kraja siječnja. A do pune primjene zakona pričekat ćemo još gotovo godinu dana.

HRT

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)