PARTNERI


Radno vrijeme INFO telefona 0800 42 00: Svaki radni dan: 09:00 – 13:00 sati, četvrkom od 15:00 - 18:00 sati, te u radno vrijeme Info centra.

0800/42-00

Pozivi mogući sa svih fiksnih i mobilnih telefona u Hrvatskoj
Koristite li usluge ICP
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Smatrate li da je trgovac nepošteno postupio prema vama, savjetujemo da zaštitu svojih prava potražite na Sudu časti HGK

Obrazac podnošenja prijave možete vidjeti klikom na siku.

Pred nama su božićno-novogodišnji blagdani. Mediji raspravljaju i raščlanjuju predblagdanske kupovne navike potrošača, prave projekcije onoga što će za Božić prosječna hrvatska obitelj kupiti.

Prosuđuju razinu potrošnje u odnosu na prošlogodišnje božićne i novogodišnje predblagdanske kupnje za koje će svatko od nas, sukladno tradiciji, nastojati osigurati bogatiji blagdanski stol, poklone za najbliže, za prijatelje, goste...

Jedno je sigurno, TREBA KUPITI sve ono što nam je potrebito za dostojno obilježavanje i ovogodišnjih božićno-novogodišnjih blagdana ali skromno i planski. Stoga svim potrošačima, uz najbolje želje za Božić i Novu godinu, Organizacija "ROZP" nudi nekoliko bitnih savjeta o čemu voditi računa pri kupnji, posebice prehrambenih artikala:

 1. O ČEMU VODITI RAČUNA PRIGODOM KUPNJE?
 • o svakom proizvodu koji planirate kupiti dobro se informirajte (pozorno pročitajte Obavijest proizvoda i naputke o načinu uporabe proizvoda. Ako o proizvodu želite znati nešto više, pitajte trgovca jer kao potrošač u svojstvu «Ovlaštenika prava na informaciju» imate pravo dobiti istinitu i cjelovitu informaciju o proizvodu kojeg kanite kupiti)
 • pogledajte ima li «vaš» artikl Obavijest o proizvodu i ostale isprave koje moraju pratiti svaki proizvod (naputak za uporabu, sigurnosni naputci i sl.) na hrvatskom jeziku sa svim propisanim oznakama.
 • Tijekom čitanja obavijesti proizvoda obratite posebnu pozornost na alergene koji biti uzrokom zdravstvenih probleme (gluten, neki aditivi, odnosno E-brojevi – prije kupnje prelistajte priručnik „Aditivi, hrana i potrošači“ i letak „Alergije podrijetlom iz hrane). 
 • pri kupnji jaja za pripremu kolača dobro pogledati tko je proizvođač, datum pakiranja i krajnji rok uporabe (valjanosti).
 • prevencije radi prije konzumacije jaja pročitajte savjete i upozorenja koja možete naći na edukacijskom letku „Salmoneloze“ !!! - pri kupnji majoneze i sličnih proizvoda koje u svom sastavu imaju jaja, ulje i slične sastojke, također dobro pogledajte Obavijest o proizvodu, naputak korištenje, datum proizvodnje i krajnji rok uporabe. Osjećate li potrebu, tražite dopunske informacije i naputke od trgovca
 • na isti način postupite pri kupnji mesa i mesnih prerađevina, sastojaka za kolače i svih ostalih namirnica i dodataka potrebnih za blagdanski objed - kupujte planski (početkom 2006. godine Amerikanci, koji su postali sinonimom grozničave predblagdanske kupnje, počeli su predblagdanske kupnje planirati tražeći savjete financijskih savjetnika), te u konačnici
 • kako biste u slučaju bilo kakvih problema s kupljenim namirnicama mogli ostvariti svoje pravo na reklamaciju
 • SAČUVAJTE SVE RAČUNE I PAKIRANJA OSJETLJIVIH NAMIRNICA !!!
 1. PODSJEĆAJNA RADI, Zakon o zaštiti potrošača U SVOME ČLANKU 9. KAŽE SLIJEDEĆE:

Članak 9.

 • Trgovac je dužan potrošaču omogućiti provjeru ispravnosti zaračunatog iznosa u odnosu na kupljene proizvode, odnosno pružene usluge.
 • Ispostavljanje računa nije dopušteno naplaćivati.
 • Na ispostavljanje i sadržaj računa na odgovarajući se način primjenjuju odredbe posebnih propisa kojima se uređuje obveza ispostavljanja računa.
 1. ŠTO UČINITI U SLUČAJEVIMA PROBAVNIH SMETNJI ILI ZDRAVSTVENIH PROBLEMA NAKON KONZUMIRANJA BILO ČEGA ŠTO STE OBJEDOVALI TIJEKOM BLAGDANA?
 • sačuvajte uzorak hrane koja je bila uzrokom Vaših problema
 • u složenijim slučajevima obratite se liječniku
 • obratite se Sanitarnoj inspekciji radi analize uzorka koji je bio uzrokom Vaših zdravstvenih ili probavnih smetnji (kako se obratiti Sanitarnoj inspekciji možete naći na internet stranici http://www.upgz.hr/index.php/obavijesti-clanovima/69-sanitarna-inspekcija-grada-zagreba-seli-se-na-novu-adresu )
 • ustanovi li liječnik ili Sanitarna inspekcija bilo kakve nedostatke u namirnicama koje ste objedovali, a bili su uzrokom Vaših probavnih ili zdravstvenih problema, imate pravo pokrenuti reklamacijski postupak i tražiti naknadu štete
 1. ŠTO UČINITI UKOLIKO TIJEKOM KUPNJE NISTE DOBILI PROIZVOD S REKLAMIRANIM ILI DEKLARIRANIM SVOJSTVIMA, ODNOSNO AKO JE KUPLJENI PROIZVOD BIO UZROKOM ZDRAVSTVENIH ILI PROBAVNIH PROBLEMA ?
  1. Reklamacijski postupak možete pokrenuti samo ako imate pravovaljani račun, jamstveni list ili potvrdnicu iz naplatnog uređaja,
  2. Reklamacijski postupak započnite u trgovini (službi za reklamacije potrošača) gdje ste kupili proizvod
  3. Ako je potrebito obratite se jednoj od inspekcijskih služba (gospodarskoj inspekciji Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili sanitarnoj, ovisno o vrsti proizvoda koga ste kupili)
  4. Ne uspijete li u prva dva koraka reklamacijskog postupka, obratite se Sudu časti Hrvatske gospodarske ili obrtničke komore i na kraju, ova lista savjeta uobičajena je i pri svakodnevnoj kupnji i prehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe i tehničkih uređaja. Pri tome je bitno napomenuti i sljedeće – u svim složenijim slučajevima kršenja propisa kojima se uređuje područje zaštite potrošača i sklop Vaših univerzalnih potrošačkih prava obratite se u vaše udruge za zaštitu potrošača

Direktorica za međunarodnu suradnju i strategiju razvoja ROZP
Tanja Popović Filipović

0:00
0:00
T-com prigovori
e-mail: prigovori@t.ht.hr
Kada nepravda postane zakon, otpor je obaveza potrošača!  Samo informirani potrošač je zaštićen potrošač!  Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali (Margaret Mead)  Dobra zaštita potrošača nije samo u zakonodavstvu, ona može postići pravdu, stvoriti poštenije društvo i čak spašavati živote. (Helen McCallum)